Nekpijn

“Mijn lichaam voelde niet meer van mij, en alles bleef maar pijn doen. Simpele bewegingen werden een opgave. Door te trainen met specifieke apparatuur durf ik nu meer en beter te bewegen. Het gaat langzaam, maar ik boek duidelijk progressie.” Veronique

Wat is nekpijn?

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening. Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste klacht van het houding- en bewegingsapparaat. Alleen de lage rug en schouder zijn nog meer voorkomend. Meer dan 11% van de totale bevolking heeft gedurende één jaar wel eens last van zijn of haar nek. Ongeveer 30% van de volwassenen met nekpijn is beperkt in het dagelijks leven. Circa 21% van de mensen met nekpijn heeft werkverzuim. Bij nekpijn spreken we vaak van gradaties, graad I t/m graad IV. Deze gradaties geven de ernst van de nekklacht aan. 

  • Graad I: Nekpijn zonder structurele pathologie die niet of nauwelijks invloed heeft op activiteiten in het dagelijks leven.
  • Graad II: Nekpijn zonder structurele pathologie die een forse invloed heeft op activiteiten in het dagelijks leven.
  • Graad III: Nekpijn zonder grote structurele pathologie, waarbij wel neurologische symptomen (spierzwakte, tintelingen, gevoelsverlies) aanwezig zijn.
  • Graad IV: Nekpijn veroorzaakt door een ernstige pathologie (fracturen, infecties etc.).
Welke klachten?

Zoals u al zult vermoeden richten wij ons bij Rugsupport op de behandeling van nekklachten graad I t/m III. Patiënten met nekklachten van graad IV worden doorverwezen naar huisarts of specialist.

Specifieke aandoeningen

Klachten aan uw arm, schouder of nek, kunnen door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden. Er is slechts in een beperkt aantal gevallen een duidelijke diagnose voor de klachten te stellen. Als deze diagnose niet duidelijk te stellen is spreken we van aspecifieke nek-arm klachten, ook wel aspecifieke KANS-klachten genoemd. KANS staat voor daarbij voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. 

Nekklachten kunnen zonder duidelijk oorzaak ontstaan of ontstaan na een traumatisch moment. De laatste groep worden vaak de ‘Whiplash Associated Disorders (WAD)’ genoemd. Dit zijn klachten die kunnen ontstaan na een auto-ongeluk, maar ook bij het duiken in een zwembad of het stoten van het hoofd. Ook andere aandoeningen, zoals een nekhernia, slijtage of een verkeerde houding kunnen nekklachten veroorzaken. Factoren zoals stress, spanning, eenzijdige belasting of overbelasting kunnen risicofactoren zijn die de kans op nekklachten kunnen vergroten.