Bekkenklachten

Bekkenklachten

 

Bekkenpijn behandelen

 

Bekkenpijn behandelen? Dat kan bij Rugsupport! Zeker 20% van de mensen krijgt wel eens te maken met bekkenpijn. Bekkenklachten kunnen op alle leeftijden ontstaan. Het is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap, maar ook in de overgang. In de meeste gevallen gaan de pijn en de daaruit voortkomende klachten, zoals ongewenst urineverlies en constipatie, niet vanzelf weer over.

Heb je al een tijd last van bekkenklachten? Blijf er dan niet mee rondlopen! Er is namelijk behandeling mogelijk, ook als jouw bekkenpijn chronisch is en je voor je gevoel al overal geweest bent voor hulp. Bij Rugsupport boeken we geweldige resultaten met onze unieke behandelmethode!

Neem contact op

 

Wat is bekkenpijn?

 

Met bekkenpijn wordt over het algemeen bedoeld pijn in het bekken, bekkenbodem, het schaambeen en/of de (inwendige) geslachtsorganen. Bekkenpijn komt vaker voor bij vrouwen, maar kan ook zeker bij mannen voorkomen. Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam en is mede verantwoordelijk voor de stabiliteit. Als bekkenpijn langer dan 6 maanden aanhoudt, wordt de pijn als chronisch bestempeld.

 

Oorzaken en symptomen van bekkenpijn

Er zijn meerdere oorzaken voor bekkenpijn. Klachten kunnen ontstaan tijdens een zwangerschap, maar ook door irritatie van de SI-gewrichten of pijnlijke en zwakke spieren rondom het bekken. Dit kunnen zowel heup-, bil- of bekkenbodem spieren zijn. Het is daarom van belang om onderscheid te maken tussen klachten die worden veroorzaakt door de lage rug, heupgewrichten of daadwerkelijk het bekken.

Symptomen van bekkenpijn zijn onder andere:

 • Moeite hebben met (lang) zitten;
 • Pijn tijdens bewegen (deze kan toenemen als je plots weer gaat bewegen na een periode van inactiviteit);
 • Incontinentie of steeds de aandrang tot plassen voelen;
 • Constipatie;
 • Pijn bij het vrijen.

 

Bekkeninstabiliteit


Bekkeninstabiliteit is een specifieke vorm van bekkenpijn. Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden die het bekken bij elkaar houden verzwakt, waardoor er pijn ontstaat in het bekken, de onderrug en de heupen. Bekkeninstabiliteit komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen. Dit komt omdat er tijdens een zwangerschap hormonen vrijkomen die ervoor zorgen dat het bekken flexibeler wordt. Soms kan het echter té flexibel worden waardoor je pijn gaat ervaren.

Waar voel je bekkenpijn?


Bekkenpijn uit zich meestal als een zeurende pijn, maar kan ook stekend of tintelend voelen. De pijn voel je rond het bekken, het schaambeen maar de pijn kan ook uitstralen in de benen, lies, de buik of billen.

 

Wat te doen tegen bekkenpijn?

 

Bekkenpijn is meestal goed te behandelen. Er zijn dingen die je zelf kunt doen. Blijft de pijn aanhouden? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een professionele bekkenfysiotherapeut.

 

Wat kun je zelf doen tegen bekkenpijn?

 • Let op je houding. Zorg dat je rechtop en ontspannen loopt en zit;
 • Wissel periodes van activiteit af met voldoende rust;
 • Ga regelmatig wandelen of fietsen;
 • Doe oefeningen om de bekkenbodem te versterken;
 • Verdeel je gewicht over twee benen, ga niet op één been hangen;
 • Ben je een zijslaper? Leg dan een kussen tussen je knieën, dit houdt het bekken stabiel.
   

De unieke chronische bekkenpijn behandeling van Rugsupport

 

Heb je langdurig last van bekkenklachten en ben je ten einde raad? Neem dan contact op met Rugsupport. Wij zijn een multidisciplinair Rug- Nek- en Bekken centrum en werken vanuit het idee dat iedere patiënt uniek is en een behandeltraject wenst op zijn eigen niveau.

 

Heb jij last van de volgende klachten?

 

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stress- en/of urge-incontinentie);
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • Moeizame ontlasting of obstipatie;
 • Gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder en/of darmen;
 • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of aan de geslachtsdelen;
 • Bekkenpijn en lage rugpijn in de periode rond zwangerschap en bevalling;

Neem dan contact met ons op. Ons multidisciplinair team heeft ruime ervaring in het behandelen van patiënten met chronische klachten. Door onze aanpak met een combinatie van verschillende therapeuten (fysiotherapeut, manueel therapeut, ergotherapeut etc.) met verschillende therapieën (krachttraining, functionele training, manuele therapie etc.) zorgen we er samen voor dat jouw bekkenpijn en de daaruit voortkomende ongemakken verminderen.  

Een eerste afspraak is altijd vrijblijvend.

Lees meer over ons revalidatietraject

Neem direct contact met ons op