Nekklachten

Nekklachten

 

Nekpijn behandelen

 

Nekpijn behandelen? Dat kan bij Rugsupport! Nekpijn is een vervelende pijn en kan je behoorlijk beperken in je dagelijks leven. Je hebt minder bewegingsvrijheid en het gaat ten koste van je nachtrust. Nekpijn komt heel veel voor: meer dan 11% van alle mensen heeft wel eens last van nekpijn, en 30% van de volwassenen ondervindt door nekpijn langdurige beperkingen in hun dagelijks functioneren.

Heb je al een tijd last van nekklachten? Blijf er dan niet mee rondlopen! Er is namelijk behandeling mogelijk, ook als jouw nekpijn chronisch is en je voor je gevoel al overal geweest bent voor hulp. Bij Rugsupport boeken we geweldige resultaten met onze unieke behandelmethode!

Neem contact op

Wat is nekpijn?

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Deze zorgen ervoor dat de nek zowel stabiel als beweeglijk is. Onder normale omstandigheden kun je je hoofd dan ook gemakkelijk alle kanten op buigen. Maar soms gaat dit door pijn en stijfheid veel minder soepel. Nekklachten kunnen verdeeld worden in twee categorieën: acute nekpijn en chronische nekpijn.

 

Acute nekpijn


Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening. Als nekpijn acuut ontstaat spreken we van een traumatisch moment, ook wel ‘Whiplash Associated Disorders (WAD)’ genoemd. Acute nekpijn ontstaat bijvoorbeeld:

 • Na een auto-ongeluk;
 • Bij het duiken in een zwembad;
 • Bij het stoten van het hoofd;
 • Na een plotselinge ruk of draaiing van het hoofd;
 • Door een verkeerde slaaphouding.

 

Chronische nekpijn

Chronische nekpijn is nekpijn die langer aanhoudt, meestal geleidelijk ontstaat en vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Als een diagnose niet duidelijk te stellen is, spreken we van aspecifieke nek-arm klachten, ook wel aspecifieke KANS-klachten genoemd. KANS staat daarbij voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. 

Chronische nekpijn kan ontstaan door diverse aandoeningen, zoals een nekhernia, slijtage of een verkeerde houding. Factoren zoals stress, spanning, eenzijdige belasting of overbelasting vallen ook onder de risicofactoren zijn die de kans op chronische nekklachten vergroten.

 

Klachten voortkomend uit nekpijn


Vaak blijven nekklachten niet beperkt tot pijn in de nek. Klachten voorkomend uit nekpijn kunnen zijn:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Stijfheid
 • Licht in het hoofd
 • Een doof gevoel of tintelingen in de armen en handen
 • Hoofdpijn of pijn aan de achterkant van het hoofd
 • Schouderpijn

Wat te doen tegen nekpijn?

Nekpijn verhelpen kan op verschillende manieren. Allereerst kun je zelf al veel doen om nekpijn te voorkomen. Heb je nekpijn door een verkeerde beweging of foute slaaphouding? Dan gaat dit vaak vanzelf na een paar dagen weer over. Zo niet, dan is het verstandig om je nekpijn te laten behandelen door een professional.

 

Wat kun je zelf doen tegen nekpijn?

Nekpijn voorkomen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat nekpijn ontstaat:

 • Let op je houding: voorkom dat je doorgezakt zit;
 • Slaap nooit op je buik;
 • Gebruik een rugzak in plaats van een schoudertas, zo verdeel je het gewicht beter over beide schouders;
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten;
 • Controleer of je niet met opgetrokken schouders achter je computer zit.

 

Nekpijn verlichten

Heb je al last van nekpijn, dan kun je deze zelf proberen te verhelpen. Doe dit voorzichtig en overbelast jezelf hierbij niet:

 • Blijf bewegen. Doe dagelijks lichte rekoefeningen om de spieren in je nek los te houden;
 • Bij acute nekpijn kun je een koud kompres op het pijnlijkste deel van de nek leggen;

 

Fysiotherapie bij nekklachten

Als je merkt dat de nekpijn aanhoudt, zoek dan hulp bij een deskundige fysiotherapeut. Door middel van een onderzoek, behandeling en oefeningen kan fysiotherapie je helpen om van je nekpijn af te komen.

 

De unieke nekpijn behandeling van Rugsupport

Heb je langdurig last van nekklachten en ben je ten einde raad? Neem dan contact op met Rugsupport. Wij zijn een multidisciplinair Rug- Nek- en Bekken centrum en werken vanuit het idee dat iedere patiënt uniek is en een behandeltraject wenst op zijn eigen niveau.

 

Multidisciplinaire aanpak

De huidige wetenschap laat zien dat het beste resultaat bereikt wordt met een multidisciplinaire en multimodale aanpak. Dit wil zeggen dat een combinatie van verschillende therapeuten (fysiotherapeut, manueel therapeut, ergotherapeut etc.) met verschillende therapieën (krachttraining, functionele training, manuele therapie etc.) er samen voor zullen zorgen dat jouw nekklachten verminderen.

Een eerste afspraak is altijd vrijblijvend.

Lees meer over het revalidatietraject

Neem contact op